Go kväller gott folk. Fick inspiration såhär på natten att skriva och förklara hur jag levererar bilder till mina kunder. Detta sätt har jag lärt mig från Gryma Lina Flodin. Ett snabbt och enkelt sätt att spara alla bilderna med logga på utan att det ska behöva ta flera timmar bara att placera ut en logga. Loggan är bara i textformat men de fyller sin funktion. Men jag har gjort en liten bildserie så ni förstår hur jag gör.

Börjar med Lightroom delen.

 1. För över bilderna från minneskortet till datorn och importerar dem till Adobe Lightroom CC.
 2. Väljer ut bilderna jag ska importera och redigera.LR

 3. Väljer min bild som jag ska göra en basredigering på. I Lightroom är det inte möjligt att klona bort saker så gör en basic redigering av kontrast, exposure, lätta upp skuggor och mörka ner de ljusa partierna. Har jag fotat i ridhus gör jag en lätt brusreducering på bilderna också. OBS, ska man brusreducera får det inte se smetigt ut. Det är viktigt att göra så detaljerna fortfarande är skarpa.
 4. När jag redigerat alla bilder som ska levereras markerar jag alla dem bilderna och trycker på knappen synka inställningar. Där kan man välja vad som ska synkroniseras av de redigeringar jag har gjort. Men oftast är allt det grundliga redan förvalt så det är bara att trycka på synkronisera. OBS, beroende på om man är i bibliotekvyn eller framkallningsvyn så sitter är det höger/vänster knappen nere till vänster (som ni ser på skärmbilden).
  LR2LR3LR4LR5
 5. Sedan exporterar jag bilderna. När alla bilderna är exporterade öppnar jag Adobe Bridge.
  ABRABR2 ABR3 ABR7ABR4 ABR5

Dags för hur jag sparar ner bilderna snabbt med provbildslogga utan att behöva sätta ut den själv.

 1. När jag har öppnat Adobe Bridge ser det ut som bild 1 av de fem bilderna som visas ovan. Väljer mappen där jag sparat ner mina bilder som ska levereras.
 2. Öppnar mappen, väljer alla bilder och sedan har jag förinställt att jag ska spara mina bilder i en pdf-fil och att pdf-filen ska ha permission password och diasble print. Det betyder att det går inte att skriva ut pdf-filen utan att fråga om lösenordet. Jag har även ifyllt att pdf-filen som skapas av mina bilder ska öppnas automatiskt när processen är färdig.
 3. När jag har valt utseende enligt bild 3 så trycker jag på spara och då väljer jag vart filen ska sparas. Har en mapp med mina provbilder som på bild 5 men till detta inlägg har jag valt test-mappen.
 4. Sedan är det bara att spara och vänta till pdf-filen är färdigt. Det är längst ner i skrollistan som man kan bestämma teckensnitt och storlek på loggan. Sedan finns det massvis med andra saker, men det enda jag har ställt in är det som syns på bild 3 och 4. Loggan sätts automatiskt ut av Brigde på bilderna.ABR6
 5. När filen är färdig så kommer den visas på skärmen om ni har valt att den ska visas automatiskt annars är det bara leta på den och efterkolla så alla bilderna finns med i pdf-filen.
 6. När det handlar om bilder så brukar de väga för mycket för vanliga mailklienter så jag använder mig av sprend.com.

sprend

Såhär ser sidan ut. Denna sida genererar en nedladdningsfil till kunden och för att få ett så personligt brev som möjligt skickar jag alltid länken först till mig och sedan vidarebefordrar jag länken till kunden. Detta är väldigt enkelt.

 1. Välj din fil.
 2. Skriv in din mailadress
 3. Skriv ett meddelande till dig själv om du behöver det. Jag skriver alltid kundens namn om inte filen är döpt till kundens namn.
 4. Tryck på skicka filen sedan ska ett mail hamna i inkorgen i din mail och sedan är det bara att vidarebefordra länken i ett annat mail till kunden.

Detta var allt, såhär gör jag för att leverera mina bilder snabbt och enkelt till mina kunder. Är det något ni undrar eller någon detalj ni inte förstår lämna en kommentar eller skicka ett mail. Finns såklart många olika effektiva sätt att leverera bilder. Men detta är mitt favoritsätt att sätta på en logga snabbt och samla bilderna på ett och samma ställe. Nu ska jag sova och jag hoppas detta hjälpte lite om ni undrar hur ni ska leverera bilder. Godnatt, återkommer jag med något inlägg om hur jag redigerar i photoshop och lite före och efterbilder.