Ja varför vattenstämpel över hela bilden? Jo för att det finns en del av oss människor som inte kan upphovsrättslagen. Det förstör för alla de som faktiskt respekterar oss fotografer och inte stjäl bilder. Jag själv gillar inte dem. Tycker bilderna är så mycket finare utan. Men varför väljer då det? Ja men jag vill inte se andra använda mina bilder till allt och inget. Jag försöker leva på detta, då kan jag inte bara låta folk ta mina bilder gratis. Jag får helt enkelt svälja min stolthet och använda den fula vattenstämpeln på mina bilder.

Visserligen använder jag inte det på alla. Men alla provbilder har en stor fet logga på. Det får alla även de jag vet inte använder mina bilder. Har nämligen det förinställt där jag lägger ihop alla provbilder till en ryttare. De som har begärt provbilder har märkt att jag skickar provbilderna som PDF-format och det går att ordna snabbt och enkelt i Adobe bridge. Så där har jag ställt in att det ska finnas en vattenstämpel med över hela bilden.

Ibland har jag även vattenstämpel på mina bilder på bloggen/instagram/facebook. Det förstör så mycket och gick på en föreläsning med Moderskeppet på fotomässan. Där sade man att det första ens ögon ser är vattenstämpeln och det är ju inte riktigt meningen med att lägga upp en bild. Men för oss hästfotografer är det mer eller mindre ett måste. Jag förstår att barn som rider bponny som är under 13 inte förstår detta. Men när vuxna och ungdomar på 17-20 år tar mina bilder och kommer med dumma bortförklaringar då ser jag rött. Jag är fortfarande kluven med fenomenet album med bilder från tävlingar för vill visa så många bilder som möjligt. Fast det är inte roligt att veta att efter man har publicerat detta album med sina bilder och sen hittar dem lite varstant över hela internet…då känns det inte roligt längre. Jag har sagt att jag inte ska göra det men kanske kommer lägga upp något album från någon tävling där jag är riktigt nöjd med bilderna. Men då får ni förvänta er en stor logga över bilden tyvärr. Bara för att det finns dem som inte respekterar oss fotografer när vi säger till.

Nu fick ni lite inblick i hur jag känner om vattenstämplar och logga över hela provbilden. Dags att se finalen i Melodifestivalen samtidigt som jag ska fortsätta gå igenom bilderna från dagens tur till Fagersta nat ponnydressyr.

_DSC5040